subota, oktobar 20, 2018

Pratite nas:       

 • Izložbe
 • Prezentacije
 • Predavanja
 • Promocije
Vi ste ovde:Vesti»Najava događaja»15. DANI ARHITEKTURE NIŠA (04. novembar 2014.)
utorak, 04 novembar 2014 00:00

15. DANI ARHITEKTURE NIŠA 

 

 

Poštovani,

Društvo arhitekata Niša poziva sve zainteresovane kolege i ljubitelje arhitekture na Svečano otvaranje tradicionalne manifestacije „Dani arhitekture Niša 2014.“, koje je zakazano za utorak, 04. novembar 2014. godine u Galeriji „Srbija“ na Trgu kralja Milana. Okupljanje i predstavljanje generalnog sponzora počeće u 18:00, a početak programa Svečanog otvaranja zakazan je za 19:00 časova. Društvo arhitekata Niša i ove godine organizuje ovu manifestaciju u saradnji sa Inženjerskom komorom Srbije – Regionalnim centrom u Nišu, a veliku pomoć i podršku pružili su nam Građevinsko – arhitektonski faklultet u Nišu i TONDACH Potisje Kanjiža.

Tradicionalna manifestacija Dani arhitekture Niša održava se jubilarni petnaesti put ove godine. Na njoj će biti prikazano pet izložbi, praćenih uvodnim predavanjima, koja za cilj imaju da javnosti upotpune prikaz postavki. U okviru 15. Dana arhitekture Niša biće organizovana i četvoronedeljna studentska Radionica, koja za cilj ima da unapredi studentska znanja iz oblasti uređenja enterijera. Radovi sa studenske radionice biće predstavljeni javnosti kao posebna izložba na zatvaranju Manifestacije. Na najavnom plakatu možete videti program ovogodišnih „Dana arhitekture Niša“.

Ovogodišnji, jubilarni petnaesti Dani arhitekture Niša, počeće sa premijernom postavkom, izložbe 100 – ARHITEKTURA NIŠA KROZ VREME, koja predstavlja okosnicu budućeg arhitektonskog vodiča Niša. 

Ova izložba je svojevrsni završetak četvorogodišnjeg stručnog i naučnog istraživačkog rada autorskog tima Vodiča, sastavljenog od članova Društva arhitekata Niša. U svom nazivu izložba ima broj 100, što ima višestruko značenje - na izložbi je prikazano 100 odabranih objekata i taj broj predstavlja period od 100 godina od kako je Niš bio ratna prestonica u Velikom ratu. Izložba sadrži i karte delova Grada na kojima se nalaze objekti, a na posebnom mestu, u Galeriji Srbija gde se izložba održava, nalazi se prezentacioni prostor grupe profesora i studenata Elektronskog fakulteta iz Niša “Arhimedija“, koja koristeći nove tehnologije i savremeni pristup, putem QR kodova, prezentuje delove Izložbe. Njihova prezentacija će biti objedinjena i u finalni proizvod – Arhitektonski vodič Niša, u štampanoj verziji. 

ARHITEKTONSKI VODIČ NIŠA ulazi u finalnu fazu izrade i pomenuta Izložba ima za cilj da široj javnosti predstavi rad Redakcije, sastavljene od stručnjaka, arhitekata, kako bi šira javnost imala uvid u budući finalni prozivod, a stručna mogla da se uključi u rad sugestijama. Tekstovi u publikaciji napisani su popularno, kako bi bili razumljiviji što širem broju korisnika, pogotovo turistima iz naše zemlje i inostranstva. Pomenuta publikacija biće štampana u boji sa dvojezičnim tekstom, što će posetioci imati prilike da vide i na Izložbi.

Ideja za stvaranje Arhitektonskog vodiča Niša nastala 2011. je povodom dva velika jubileja Društva arhitekata Niša, i to: 120 godina organizovanog inženjerstva u Nišu i 50 godina od osnivanja Društva arhitekata Niša. Tom prilikom smo započeli serijal od 4 izložbe koje su predstavile nišku arhitekturu od 1878.godine, kada je Niš oslobođen od Turaka, pa sve do današnje-savremene arhitekture. Prva u nizu Izložbi prikazan je pod nazivom „50 OBJEKATA ZA 50 GODINA DRUŠTVA ARHITEKATA NIŠA“, a sadrži 50 objekata koji su nastali u periodu od 1878. godine, pa sve do Drugog svetskog rata. Druga je izložba „50 OBJEKATA MODERNE NIŠA“, koja je prikazana krajem aprila 2012. Na ovoj izložbi je prikazano 50 najreprezentativnih javnih i stambenih objekata Rane i kasne Moderne koji su nastali između 1930. i 1970. Treća u nizu je predstavila „50 OBJEKATA ATHITEKTURE NIŠA 1970.-1990.“ sa 50 objekata koji su nastali u najdinamičnijem graditeljskom periodu Niša. Poslednja u nizu je izložba „50 OBJEKATA ATHITEKTURE NIŠA 1990.-2012.“ na kojoj je prikazano 50 objekta izvedenih u zadnjoj dekadi 20-tog veka i prvim godinama trećeg milenijuma. 

 

Pročitano 753 puta
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

1 komentar

 • Link komentara Rocky nedelja, 09 april 2017 04:03 Napisao/la Rocky

  I'm amazed, I must say. Rarely do I come across a blog that's both equally
  educative and entertaining, and without a doubt, you have hit the nail on the
  head. The problem is something too few men and women are
  speaking intelligently about. Now i'm very happy I stumbled across this in my search for something regarding
  this.

  Prijavi

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

WIll Hill BookiesW.BetRoll here...
Online bookmaker the UK http://whbonus.webs.com/ William Hill