ponedeljak, oktobar 15, 2018

Pratite nas:       

Najava promocija
25 novembar 2014
Predpremijera na Danima arhitekture Niša: Knjiga "Svi moji stanovi", dr Mihajlo Čanak, ...
15 oktobar 2014
Promocija udžbenika "ENTERIJER 2" Poštovani prijatelji, Društvo arhitekata Niša poziva ...
12 novembar 2013
Promocija monografije „ Arhitekta Julijan Lj. Djupon, niški period“ Četvrta  izložba u ...
Vi ste ovde:Vesti»Najava događaja»Najava promocija»Promocija udžbenika "ENTERIJER 2" (15.10.)
sreda, 15 oktobar 2014 00:00

Promocija udžbenika "ENTERIJER 2"

Poštovani prijatelji,

Društvo arhitekata Niša poziva sve zainteresovane kolege, koje interesuje kvalitetna stručna literatura, da posete Otvoreni čas - Promociju udžbenika "ENTERIJER 2" našeg kolege doc. dr Aleksandra Kekovića, vanrednog profesora Građevinsko - arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Nišu. Promocija će biti održana u sredu 15. oktobra u 13 časova u sali 205 Građevinsko - arhitektonskog fakulteta.

IZVOD IZ RECENZIJE

Oblast koju rukopis obrađuje predstavlja originalni pristup materiji zasnovan na dugogodišnjim iskustvu autora kako u nastavi tako i bogatoj projektantskoj praksi.

Autor, arhitekta po obrazovanju, sa iskusvom projektanta u predmetnoj materiji i pedagoga u polju arhitektonskog projektovanja, a posebno u oblasti koju obrađuje u rukopisu, veoma uspešno primenjuje svoja naučna pedagoška, metodološka i stručna znanja. Materija ovog rukopisa je obrađena detaljno i kvalitetno. Autor postupno uvodi čitaoca u metodološki pristup projektovanja enterijara, naglašavajući u svakom poglavlju ključne momente od značaja za donošenje pravilnoh odluka. Jezik rukopisa je primenjen čitaocima kojima je namenjen. Ovaj rukopis svojim originalnim pristupom stimuliše metodičnost i istraživački duh, podstiče kreativnost i ostavlja prostor za dalja usavršavanja u ovoj oblasti. Tekstom su obuhvaćeni i širi aspekti kvaliteta arhitektonskog prostora što čitaoca upućuje na značaj složene palete uticajnih faktora i elemenata koji deluju jedinstveno u konačnoj formulaciji ambijenta u kojima čovek živi, radi, boravi.

Recenzent: dr Goran Jovanović

IZVOD IZ PREDGOVORA

Pojam arhitektura ili arhitektonsko projektovanje često se poistovećuje i povezuje sa oblikovanjem fasadnih ravni i volumena. I funkcionalno razrešavanje dispozicije objekta, najčešće se svodi na globalno razrešavanje funkcije (funkcija), sa rutinskim uklapanjem tipskog nameštaja.

Ovo proizilazi iz našeg perceptivnog doživljaja okoline, gde arhitektonske objekte najčešće posmstramo na makro planu kao skulpture u prostoru, najčešće nemajući potrebe ili želje, da uđemo, u onaj, za većinu zatvoreni «zabranjeni» deo intimnog i nedostupnog, koji se krije iza plašta – opne objekta. Ovo potiče od činjenice da ono što se nalazi iza zida i unutra pripada intimi svakog od nas ponaosob ili manjoj zajednici – porodici.

Suštinski, unutrašnja arhitektura podrazumeva izbor elemenata unutrašnjeg dizajna i njihovo uređenje u nekom prostornom okviru, u cilju zadovoljenja određenih funkcionalnih i estetskih potreba i želja. Ovo uređenje elemenata u prostoru uključuje i stvaranje obrazaca. Nijedan deo ili element prostora ne stoji sam za sebe. U obrascu dizajna svi delovi, elementi ili komadi, samo u zavisnosti jedan od drugoga, dobijaju svoj vizuelni utisak, funkciju i značenje.

U ovom udžbeniku nas interesuju vizuelni odnosi ustanovljeni između elemenata unutrašnje arhitekture u prostoru. Sledeći principi projektovanja nisu čvrsta i nepromenljiva pravila, već smernice kako elementi dizajna mogu biti uređeni u prepoznatljive obrasce. Na kraju, moramo da naučimo kako da procenimo prikladnost nekog obrasca, njegovu vizuelnu ulogu u prostoru i njegovo značenje korisnicima prostora. Ovi principi, međutim, mogu da pomognu da se razvije i održi osećaj vizuelnog reda između elemenata dizajna u nekom prostoru, dok istovremeno, oni ostvaruju svoju upotrebnu i funkcionalnu ulogu.

Autor: dr Aleksandar Keković

 

Pročitano 690 puta
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

WIll Hill BookiesW.BetRoll here...
Online bookmaker the UK http://whbonus.webs.com/ William Hill