ponedeljak, oktobar 15, 2018

Pratite nas:       

Održane izložbe
15 oktobar 2013
Otvaranje manifestacije Dani arhitekture Tradicionalna manifestacija pod nazivom „Dani ...
Vi ste ovde:Vesti»Održane manifestacije»Održane izložbe»Utisci sa otvaranja
utorak, 15 oktobar 2013 00:00

Otvaranje manifestacije Dani arhitekture

Tradicionalna manifestacija pod nazivom „Dani arhitekture Niša“ ove godine, po četrnaesti put, otvorena je prigodnom svečanošću održanom 15.10.2013. Društvo arhitekata Niša, organizator ove manifestacije, u suorganizaciji sa Inženjerskom komorom Srbije, na veliko zadoljstvo Upravnog odbora, je manifestaciju otvorilo Izložbom značajnog srpskog para arhitekata, Darka i Milenije Marušić.

Otvaranju Manifestacije je prisustvovao veliki broj poštovalaca i pripadnika arhitektonske struke, prema proceni organizatora, preko sto. Osim pune Galerije DAN, taj podatak potvrđuje i broj preuzetih primeraka Glasnika Društva arhitekata Niša „Arhitekt“, čiji je novi dvobroj promovisan na ovoj svečanosti. Svečanom otvaranju je prisustvovao i veliki broj gostiju iz važnih organizacija i institucija usko povezanih sa arhitektonskom strukom, kao i veliki broj predstavnika kompanija i institucija koje su novčanim sredstvima pomagale celokupni rad Društva arhitekata Niša u prethodnoj godini. Kao predah posetioci su imali prilike da slušaju divne muzičke numere izvedene na flauti, koje je za njih priredio kvartet Fakulteta umetnosti u Nišu.

 

U pozdravnim rečima, kojima su se posetiocima obratili uvaženi gosti Društva arhitekata Niša, mogle su se čuti pohvalne reči za organizatore manifestacije i samu manifestaciju. Prisutnima se obratio predsednik Nadzornog odbora Inženjerske komore Srbije prof. dr Milisav Damnjanović, Šef arhitektonskog odseka Građevinsko - arhitektonskog fakulteta u Nišu dr Goran Jovanović, Predsednik Udruženja arhitekata Srbije dr Igor Marić i Predsednik Društva arhitekata Beograda Ivan Rašković, koji je u svojoj pozdravnoj reči istakao da je Društvo arhitekata Niša, sa svojim poduhvatima i realizacijama istih od 2000. godine, značajno ispred prestoničkog Društva arhitekata. Na kraju pozdravnih reči Potpredsednik Društva arhitekata Niša Branimir Ćirić, je proglasio „Dane arhitekture“, po četrnaesti put, otvorenim.

Prva postavka u okviru ovogodišnje manifestacije je izazvala pažnju najpre zbog višedecenijskog arhitektonskog stvaralaštva Darka i Milenije Marušić i zbog njihovog kontekstualnog pristupa arhitekturi, ali i odnosa prema svojim saradnicima i njihovom radu. Kako je član Upravnog odbora doc. dr Aleksandar Keković istakao prilikom otvaranja Izložbe, Milenija i Darko, bez obzira na svoja velika dostignuća u profesiji, ostaju skromni i prijateljski nastrojeni, uvek dragi, kolege i saradnici. Njihov rad je značajan i više puta pohvaljen i nagrađivan od strane stručne javnosti čitave Srbije, ali Društvo arhitekata Niša duguje i posebnu zahvalnost Darku Marušiću, rođenom Nišliji, za nesebičnu pomoć u radu na profilisanju arhitekata Niša, kroz žiriranje radova na Trijenalu arhitekture i kroz mentrostva i predavanja na Građevinsko – arhitektonskom fakultetu u Nišu.

Zaključci koji su izvedeni nakon ove svečanosti jasno pokazuju da Društvo arhitekata Niša u velikoj meri uspeva u ostvarivanju svojih osnovnih ciljeva, a to su afirmacija i unapređivanje arhitektonske struke, kroz svoje osnovne aktivnosti – „Arhitekt“, Galeriju DAN i „Dane arhitekture“, koje sprovodi već punih četrnaest godina.

 

Pročitano 618 puta
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

WIll Hill BookiesW.BetRoll here...
Online bookmaker the UK http://whbonus.webs.com/ William Hill